Доставка и рекламации

Доставки в България

Поръчаната стока от www.middlepett.com се доставя на посочения от клиента адрес чрез куриерска служба Доставката на стока за град СОФИЯ и град ПЛОВДИВ обикновено се извършва на следващия работен ден ако артикулът е наличен.

Срокът за изпълнение на поръчките за останалата част от страната е от 1 до 5 работни дни след потвърждаване на поръчката.

Разходите за доставка са изчислени средно аритметично и при поръчка на стока ще трябва да заплатите 6 лв. независимо в кой край на България е направена поръчката.

Плащането се осъществява при самата доставка на стоката, като заплащате необходимата сума на куриера.

Стоките, поръчани от нашия електронен магазин, се доставят с куриер до адреса, указан при заявката. Срокът за комплектоване на поръчката е от 1 до 5 работни дни.

При телефонния разговор за потвърждение на Вашата поръчка ще бъдете информирани за цената на доставката също така и в кой ден ще бъдат комплектовани и предадени на куриер Вашите покупки.

Плащането се извършва при доставката.

Цената за доставка се определя от теглото на поръчаните стоки и зоната, в която попада Вашето населено място. От зоната на населеното място зависи и срокът за доставка след предаване на пратката на куриерската служба. Цената за доставка се указва в момента на потвърждаване на поръчката, като ние ще се постараем да намерим най-евтиния и изгоден вариант за доставка.

ПРАВО НА РЕКЛАМАЦИЯ

Според закона за защита на потребителите и правилата за търговия, потребителят има право на рекламация при:

1. констатирани липси;
2. дефекти на стоката;
3. несъответствие с обявения размер;
4. несъответствие с обявената търговска марка.

Рекламацията се предявява до пет работни дни след закупуването на стоката. При предявяване на рекламация потребителят може да претендира за:
1. възстановяване на заплатената сума;
2. заменяне на стоката с нова;
3. отбив от цената;

ВРЪЩАНЕ И ЗАМЯНА НА ЗАКУПЕНА СТОКА

При евентуално връщане от страна на клиента имайте в предвид следното:
1. Запазен добър търговски вид (стоката не е скъсана, надраскана, носена, прана, гладена).
2. Не са налице повреди, причинени от неправилна употреба.
3. Запазена оригинална опаковка, консумативи и аксесоари, в случай, че е имало включени такива.
4. Транспортните разходи за връщане на стока са за сметка на клиента. (В случай на замяна на стока клиентът заплаща 1.5 куриерска такса, вместо 2 такси за транспорт в двете посоки).